Vakfımız ilmi faaliyetlerine devam ediyor.

Vakfımız ve Giresun İslami İlimler Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen “Doğu-Batı Medeniyetleri ve İslam” başlıklı konferans, bugün (19 Kasım 2014) saat 14.00’da Güre Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa; Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün ATTAR, Rektör Yardımcıları  Prof.Dr. Mahir KADAKAL, Prof. Dr. Kürşad YAPAR, İslami İlimler Fakültesi Dekanı ve Vakfımız Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman HAÇKALI, Giresun İl Müftüsü Muhittin ORAL, DOKAP Başkanı Ekrem YÜCE, Bulancak İlçe Müftüsü Şaban SADAN, STK temsilcileri, Akademik- İdari Personeller ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program; İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman HAÇKALI ve GRÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün ATTAR’ın konuşmasıyla devam etti.  Prof. Dr. Abdurrahman HAÇKALI, katılımcıları selamladıktan sonra İslam medeniyetinin özgüvenin yüksek olması gerektiğini ve ilim ve irfanımıza güvenmemiz gerektiğini ifade etti. Sayın Rektör Prof. Dr. Aygün ATTAR, katılımcıları selamlayarak;  İslam dininin medeni bir din olduğunu ve iyi anlatılması gerektiğine dikkat çekerek, Fakültemizi sık sık yaptığı bilgilendirici etkinliklerinden dolayı tebrik etti.

Prof. Dr. Mustafa ALICI “varlık algısı”, “mekan algısı”, “insan algısı” ve “ilah inancı” kapsamında Doğu ile Batı arasında karşılaştırma yaparak İslam medeniyet algısını betimledi. ALICI, Doğu derken Çin, Hint ve Japon medeniyetlerini kastettiğini, Batı derken de Yunan ve Roma medeniyetlerini kastettiğini ifade etti. Batı medeniyetinin “varlığı”, Doğu medeniyetinin de Ruh’u ön plana çıkardığını; İslam medeniyetinin ise sağındaki “varlığı” öne çıkaran Yunan medeniyeti ile solundaki “ruhu” ön plana çıkaran Hint ve Uzak doğu medeniyetini kucaklayan bir medeniyet anlayışına sahip olduğunu vurguladı.

ALICI, İslam medeniyetinde bilginin enformatik bilgi olduğunu söyleyerek bilginin sadece kendi için değil aynı zamanda öğretmek için elde edildiğini ifade etti. İslam medeniyetinin uzlaştırıcı, bütünleştirici, hatırlatıcı, doğasına (fıtrata) uyumlu hale getiren bir medeniyet olduğunu vurguladı. Sonsuza kul olanın kul olanlara özgürlük bahşedeceğini vurgulayarak Yalnızca Allah’a kul olmanın gerekliliğini vurguladı.

Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa ALICI’ nın verdiği “Doğu-Batı Medeniyetleri ve İslam” konulu konferans büyük bir ilgi ve beğeniyle izlendi. Konferans Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa ALICI’ ya GRÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün ATTAR’ ın plaket sunumunun ardından tamamlandı.